De Kerk van 's-Heerenberg

De Kerk van 's-Heerenberg
In de nabijheid van kasteel Huis Bergh bevindt zich de protestantse kerk, omgeven door de slotgracht aan de ene zijde en het kerkhof aan de andere zijde.
In 1496 zijn door de beroemde Kampense klokkengieter Meester Geert van Wou drie klokken gegoten , die gehangen hebben in een houten klokkenstoel op het noord-oostelijke gedeelte van het kerkhof. Op een gravure van Jan de Beyer uit 1743 is hier nog een afbeelding van te zien. In het begin van de 19e eeuw verdwenen de laatste overblijfselen van de toren en de klokken werden toen gehangen boven de westbeuk in de kerk.
In 1839 werden zij voor f 6000,- ( € 2722) afgestaan aan de RK parochie. 
Thans hangt boven de ingang van de kerk een Hemony klok uit 1644, afkomstig uit de wijnhuistoren te Zutphen. Deze werd geschonken door Dr. J.H. van Heek.

De kerk is gelegen aan het adres: Hof van Bergh 2  's-Heerenberg.
 
Historie Historie
Voor de reformatie was de kerk gewijd aan Sint Pancras en Joris.
De eerste jaren na de reformatie gingen wat moeizaam. Vanaf 1585 dienden de volgende voorgangers de gemeente tw. Justus Friberg, Johannus Antonii, Johannes Venator. In 1597 kwam ds. Casparus Sollingius, die in 1598 ook predikant in Zeddam werd
lees meer »
 
Het orgel Het orgel
In 1742 werd een orgel in gebruik genomen. Gebouwd door Thomas Weidtman, Meester Orgelmaker te Ratingen in Duitsland. In 1860 krijgt orgelbouwer H. Haffmans uit Doetinchem opdracht tot het bouwen van een nieuw orgel. Bij het bouwen van dit orgel heeft Haffmans waarschijnlijk gebruik gemaakt van onderdelen van het “Weidtman orgel”.
Op 22 september 1861 vond de inwijding plaats. Het orgel werd bij de restauratie in 1925 afgebroken en van de galerij boven de ingang van de kerk verplaatst naar de huidige plaats
(de westzijde). Na de restauraties in 1957 en 1993 door orgelbouwer Flentrop uit Zaandam, werd het orgel in 1993 een rijksmonument.
lees meer »